Albrecht Dürer - a reneszánsz zseni és kora

Gondolom, gyújtok én itt egy kicsinyke lángot,

s ha ti mindannyian élesztgetitek és tápláljátok,

meglehet, akkora tűz keletkezik belőle,

hogy az egész világot bejárja fénye.

  

ALBRECHT DÜRER A PÁPAI ESTERHÁZY-KASTÉLYBAN
2020. MÁRCIUS 15. – 2021. DECEMBER 31.

A RENESZÁNSZ ZSENI ÉS KORA

 

A pápai Esterházy-kastély és Thomas Emmerling német műgyűjtő együttműködésének következő állomása a reneszánsz kor kiemelkedő alakjának munkásságát bemutató kiállítás, melyen a művész leghíresebb és legismertebb metszetei láthatók. Az összesen 111 fa- és rézmetszet közt ott van az 1504-ből származó Ádám és Éva, az 1510-es években született, mester-hármasként számon tartott Lovag, Halál és az Ördög, Melankólia I és Szent Jeromos a cellájában, az ismert bibliai témát a szokásostól eltérő módon megjelenítő Tékozló fiú c. alkotás is.

A 2021 december végéig látogatható tárlaton az érdeklődők megismerkedhetnek a magyar származású nürnbergi zseni életével, életének fontosabb pillanataival, részesei lehetnek gondolatvilágának; megtudhatják, hogy Dürer igazi reneszánsz emberként amellett, hogy maradandót alkotott sokféle technikával készült rajzaival, fa- és rézmetszeteivel valamint festményeivel, komolyan foglalkozott a matematikával, csillagászattal, az emberi test felépítésével, természettudományokkal és kora jelentős humanista tudósai is nagy befolyással voltak rá.

A kiállításon kiderül többek közt az is, mi köze van Dürernek a márkajelzéshez, szerzői jogi perhez, a könyvjelző használatához, egy bálnához, a mágikus négyzethez, miért hívják őt az elsők emberének és hogy lehetséges az, hogy öt évszázad eltelte után is aktuális üzenetet hordoznak a képei és mondanivalója meg tudja szólítani a 21. század emberét is.

Új hozzászólás

9 + 7 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.