Henri Matisse - Színek és formák kiállítás

Aki hajlandó körülnézni, mindenütt meglátja a virágokat.

 

A színek mestere - Henri Matisse a pápai Esterházy-kastélyban

  

„Én a rajzolást soha nem tartottam különleges ügyességnek, hanem mindenekelőtt a bensőséges érzelmek kifejeződésének, lelkiállapotok leírásának, olyan leegyszerűsített módszernek, amely a kifejezést ösztönössé, természetessé teszi, hogy könnyedén hatoljon be a néző tudatába.” – Matisse

 

„Már nem foglalkoztat a kérdés, túlélnek-e egyáltalán az alkotásaim, s ha igen, mennyi ideig. Amit csinálok, amit formálok, annak az az értelme, hogy megcsinálom, megformálom; a munkából teljesedik ki az öröm. Még hogy munkából? A játékomból. Én ugyanis játszom, játékkal foglalom le magam, s van e kérdésnek értelme? A legőszintébben a gyermek játszik, mert önfeledten merül bele a játékba. Én is gyermekként játszadozom az ollóval, s egy gyermek aligha firtatja, mi lesz a remek szórakozást jelentő játékból.” – Matisse

 

E két idézet jól jellemzi azokat a könyvillusztrációkat, amelyek a pápai Esterházy-kastély Színek és formák c. kiállításának középpontjában állnak. A 16. századi francia reneszánsz költő, Pierre de Ronsard szerelmes verseihez készült illusztrációkon Matisse zseniálisan, mindössze néhány vonallal mutat be bensőséges érzelmeket, boldogságot, szerelmet, a képen szereplők érzéseit.

 

A Jazz sorozat képein pedig az ollóval való játszadozás eredményét, egy új műfaj születését láthatjuk, vibráló, élénk, önálló életre kelő kompozíciókat, az „ollóval festek”, „közvetlenül a színben rajzolok” élményét.

 

A kiállításon a papír-kivágatokról, Matisse életéről, hozzá kapcsolódó történetekről, Picasso-hoz fűződő barátságáról és arról tudhatnak meg érdekességeket, kiket és hogyan inspirált a színek mestere művészete.

  

„Az egyensúly és tisztaság művészetére törekszem- olyanra, amely nem nyugtalanít, s nem zavar össze. Szeretném, ha a fáradt, túlterhelt, megtört emberek békére és nyugalomra találhatnának képeim nézegetése közben.”