Salvador Dalí – Welcome into my brain, 2017. április 1. - 2018. január 1.

 
Salvador Dalí – Welcome into my brain, 2017. április 1. - 2018. január 1.

 

Salvador Dalí – festő, szobrász, író, rendező, tervező, lázadó zseni, a 20. század és a szürrealizmus egyik – saját véleménye szerint egyetlen - meghatározó alakja.
S hogy miért egy barokk kastély a legmegfelelőbb hely a szürrealista Dalí alkotásainak bemutatására? Mert Dalí imádná. Rajongott a kastélyokért, az arisztokráciáért – élete egyik legmeghatározóbb pillanata volt, amikor Juan Carlos királytól a Marqués de Púbol i Figueras nemesi rangot kapta -, életvitele, stílusa nagyon közel állt a barokkhoz.
    
A kiállítás középpontjában Dalí az Isteni színjátékhoz készített illusztrációi állnak. 100 színes fametszeten mutatja be a keresztény kultúra egyik meghatározó könyvét a 14. századból. De megtekinthetők Dalí a „Le Tricorne” c. spanyol elbeszéléshez, „Az öreg halász és a tenger” c. kisregényhez, valamint a világirodalom további klasszikusaihoz készült illusztrációi is és híres tarot kártyái, melyeket feleségének, Gala-nak készített.
 
 Látogatóink megtudhatják azt is, mi köze volt Dalínak egy nyalókához, kinek kellett volna eredetileg terveznie az első Dalí parfüm üvegcséjét, milyen italt ajánl a mester egy fárasztó nap végére, vagy épp milyen érzés körbesétálni egy festményében, hogy aztán egyetértsenek a szerénységéről cseppet sem híres Dalí mondásával: „Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem.”